Albinisme in Kenia

Land: Kenia

Aantal albino’s: 750

UV-beschermende middelen verzonden :
in 2015 : 675 liter zonnebrandcrème,
in 2016 :   75 liter,
in 2017 : 880 liter,
plus zonnebrillen, petjes, lippenstiften, UV-kleding

Actief sinds: 2008

In samenwerking met het Verkaart Development Team, een organisatie die structureel projecten faciliteert en ondersteunt in Kenia, is een project voor albino’s opgezet om de lokale distributie van zonnebrandcrème en voorlichtingscampagnes te ondersteunen. In maart 2009 heeft het Verkaart Development Team een Albino Awareness Day georganiseerd in de regio Kwale. Stichting Afrikaanse Albino’s heeft een bijdrage geleverd aan deze dag door 300 flessen zonnebrandcrème en lippenbalsem te doneren.

Vrijwilliger Manon van Oldenbarneveld, een van de organisatoren van deze Albino Awareness Day, heeft de flessen en lippenbalsems vanuit Nederland meegenomen naar Kenia en hiermee waren 94 albino’s geholpen. De stichting nam na deze actie Kenia officieel op in haar distributieprogramma en sindsdien is het aantal albino’s die zonnebrandcrème ontvangen, gegroeid tot ruim 750 albino’s.

Distributie en voorlichting
De samenwerking tussen de stichting en het Verkaart Development Team wordt voortgezet om gezamenlijk de kwaliteit van het leven van zoveel mogelijk albino’s in Kenia te verbeteren. Het doel is om twee keer per jaar een container naar Kenia te versturen. Onze contactpersonen in Kenia, Beasy Mgobe werkzaam bij Verkaart in Ukunda, Momassa en sociaal werker Mohammed Almassi van het Eye Centre in Kwale, helpen ons bij de lokale distributie van de zonnebrandcrème, zonnebrillen, petjes en bedekkende kleding. Daarnaast organiseren zij ook voorlichtingsprogramma’s om de vooroordelen van de lokale bevolking weg te nemen.