Juul de Moel

Juul de Moel heeft als ICT-er veel gewerkt voor goede doelen-organisaties zoals het Astma Fonds, Diabetes Fonds en Hoorfonds. Van haar dochter Evelien die toen geneeskunde studeerde hoorde ze voor het eerst over Stichting Afrikaanse Albino’s. Ze besloot zich samen met haar dochter aan te melden als vrijwilligster.


Waarom vrijwilliger bij Stichting Afrikaanse Albino’s?
Nu ik wat meer tijd heb, zocht ik een goed doel om als vrijwilligster een maatschappelijke bijdrage te leveren. Mijn keuze viel op deze stichting omdat ik met zag/zie dat de hulp ‘rechtstreeks’ naar de doelgroep gaat, in tegenstelling tot veel grote en logge goede doelen-organisaties, die veel overhead-kosten hebben.

Wat doe je bij Stichting Afrikaanse Albino’s?
Op 1 januari 2011 begon ik als magazijnbeheerder. Wij krijgen zonnebrand van producenten, groothandels en/of winkels/drogisterijen omdat hun oude voorraad vernieuwen. Deze verzamelen we in ons magazijn. De producten zijn ingepakt in allerlei soorten (creme, olie, spray) en verpakkingen (veelal 50, 100, 150, 200, 300 ml). We herrangschikken de producten in 10 liter-dozen en zetten ze klaar voor uitlevering naar de 12 Afrikaanse landen. Vanwege mijn automatiseringservaring help ik ook mee aan de Giftenadministratie. De giften worden geregistreerd en geanalyseerd. Vervolgens stuur ik de giftgevers bedankbrieven toe.
In 2016 heb ik gezorgd dat we ons aansluiten bij “Google For Non profit” met onze emails, contacten, verzameling foto’s en documenten. Ook heb ik geholpen aan het vernieuwe van onze website.
Als laatste verzorg ik jaarlijks de verzending van de kerstkaarten.

Wat vond je het meest bijzonder als vrijwilliger tot nu toe?
Wat ik zo bijzonder vind is dat ik op deze manier, naar mijn idee, een ‘directe’ maatschappelijke bijdrage lever aan de mensheid, hoewel dit maar een druppel op een gloeiende plaat is. Vooral als ik de foto’s uit Afrika zie waar de albino’s heel blij zijn met onze zonnebrandcrème, petten, zonnebrillen e.d., dan geeft dat mij bevrediging dat onze stichting de moeilijke leefomstandigheden van deze groep mensen op zo’n relatief eenvoudige wijze kan verlichten.