17 May: national skin cancer day

Vandaag is het nationale huidkankerdag. Het doel van deze dag is in Nederland meer bewustwording te creëren rond huidkanker. Dermatologische centra openen hun deuren voor controles, in de hoop dat mensen de huid laten controleren. Ook wordt voorlichting gegeven, om meer informatie te geven over de gevaren van Uv-straling voor de huid. Huidkanker is niet alleen in Nederland, maar ook zeker in Afrika een veelvoorkomend gezondheidsrisico.

Huidkanker bij albino’s in Afrika

 

  Albinisme komt over de hele wereld voor, al komt het in Afrika vaker voor dan in Europa.  De genetische mutaties die albinisme veroorzaken komen namelijk opvallend vaker voor in Afrika. Albino’s zijn niet beschermd tegen de sterke Afrikaanse zon, waardoor bescherming essentieel is. Door de constante Uv-straling van de zon, is er continu kans op huidproblemen. Zo bleek uit onderzoek, uitgevoerd in Tanzania, dat 25% van de onderzochte albino’s al te kampen had met huidkanker. Als stichting proberen we meer bewustwording te creëren rond huidproblemen bij albino’s in Afrika. Door de blanke, kwetsbare huid hebben albino’s een hoge kans op huidkanker. Doordat zij geen pigment aanmaken, heeft de Uv-straling snel schadelijke gevolgen voor de huid en voor het netvlies. Een hoge beschermingsfactor van tenminste factor 30 is noodzakelijk om de huid te beschermen tegen huidkanker. In Afrika is zonnebrandcrème echter niet altijd aanwezig. Daarnaast is er ook veel onwetendheid over de gevaren van de zon. 17 mei      

 

Gezondheidszorg in Afrika

 

  In veel delen van Afrika zijn er weinig mogelijkheden om de juiste gezondheidszorg te bereiken en te betalen.  Dit zorgt ervoor dat albino’s vaak verkeerde zorg aangeboden krijgen, of dat zij te laat geholpen worden. Belangrijk is dat er preventieve gezondheidszorg is voor albino’s in Afrika omtrent hun huidproblemen. Door zonnebrandcrème op te sturen, proberen wij hen deze preventieve zorg te bieden. Daarnaast wordt geprobeerd bij het grote publiek meer bekend te maken over de gezondheidsrisico’s van deze specifieke groep.