Help for those in Tanzania with albinism!

Tjitske en Vera, twee stagiaires van de Universiteit van Amsterdam, hebben een aantal maanden vrijwilligerswerk gedaan in Tanzania als aanvullende werk-/praktijkstage. Van maart tot juli hebben zij zich ingezet om meer bewustzijn te creëren voor mensen met albinisme in Afrika.

De Nederlandse stagiaires hebben met NELICO gewerkt om de lokale branche van de Tanzania Albino Society te versterken. TAS heeft problemen met de werving van fondsen om mensen met albinisme in de regio structureel te kunnen helpen. Tjitske en Vera hebben zich onder meer hiervoor ingezet.

Vrijdag 23 mei: dag voor mensen met albinisme

 

 

Eind mei hebben Tjitske en Vera een dag georganiseerd voor mensen met albinisme. Hierbij waren ook overheidsvertegenwoordigers en de media uitgenodigd. De dag had de volgende doelen:

–       Mensen met albinisme de kans geven om om meer veiligheidsmaatregelen te vragen, zodat hun veiligheid gewaarborgd blijft.

–       De aanwezigen informeren over wat albinisme precies is. Door duidelijke informatie te geven, kan het bijgeloof over mensen met albinisme verminderd worden.

–       Mensen met albinisme zelfvertrouwen geven: door albino’s samen te brengen krijgen zij hopelijk het gevoel niet alleen te zijn in hun ervaringen.

Deze dag heeft ook aandacht gekregen in de media. Het filmpje dat op het Tanzaniaanse nieuws is geweest is te bekijken via https://www.youtube.com/watch?v=W62oQbZYh_M&feature=youtu.be 

Andere activiteiten

 

Naast het organiseren van deze dag, hebben de Nederlandse stagiaires zich onder meer bezig gehouden met het ophalen van geld voor albino’s in de regio. Zo hebben zij de wedstrijden van het WK uitgezonden tegen een kleine vergoeding. Veel mensen hebben zelf geen televisie, en op deze manier konden zij toch het WK beleven, terwijl er gelijktijdig geld werd opgehaald voor albino’s in Afrika. 

Ook hebben Tjitske en Vera naaiateliers opgestart voor mensen met albinisme. Er is contact opgenomen met de organisatie Gered Gereedschap uit Nederland om naaimachines te sturen, en met Tools for Solidary uit Engeland om trainingen te geven over het gebruik en onderhoud van naaimachines. Door deze activiteit, kunnen mensen met albinisme in contact komen met andere albino’s en kunnen zij ervaringen met elkaar delen.

Daarnaast hebben de stagiaires zich gericht op het onderwijs. Ze zijn bij de Tanzaniaanse PABO geweest om te vragen of er een lesprogramma ontwikkeld kan worden over albinisme. De leraren waren hier enthousiast over en ze zijn al bezig met het opzetten van een programma!

Meer weten?

 

In een paar maanden hebben Tjistke en Vera veel kunnen bereiken voor albino’s in Geita, Tanzania. Meer gedetailleerde informatie over hun ervaringen is te vinden op de blog van Tjitske en Vera op http://veraentjitske.waarbenjij.nu/