A varied, educational and enriching journey!

Bas Kreukniet, de landencoördinator van Tanzania, heeft eind 2014 een reis gemaakt door dit land. Op 20 november vloog hij met een dubbele bagage deal naar Dar Es Salaam. In zijn bagage had hij onder andere zonnebrandcrème meegenomen, die uitgedeeld kon worden in Tanzania. Tijdens zijn rondreis van ongeveer twee en een halve week, heeft hij veel activiteiten ondernomen voor mensen met albinisme. In dit land leven zo’n 20.000 mensen met albinisme. Stichting Afrikaanse Albino’s biedt aan 1080 albino’s steun, door regelmatig zonnebrandcrème en andere UV-beschermende middelen op te sturen.

Samenwerkingsverbanden

 

Ook werkt Stichting Afrikaanse Albino’s in Tanzania samen met enkele andere organisaties, om op deze manier aan zoveel mogelijk mensen met albinisme medische hulp te kunnen bieden. Er zijn samenwerkingsverbanden met Asante Mariamu, Standing Voice, International Rescue en met het Leger Des Heils. Stichting Afrikaanse Albino’s is gericht op preventieve zonbescherming. Om deze reden stuurt Stichting Afrikaanse Albino’s regelmatig zonnebrandcrème en andere UV-beschermende middelen naar Afrika. Als stichting zijn we niet in staat vanuit Nederland individuele hulp te bieden bij ernstige brandwonden of huidkanker. Door de samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld NGO Standing Voice en Asante Mariamu kan er aanvullende individuele medische hulp gegeven worden bij de preventieve, structurele hulp van Stichting Afrikaanse Albino’s. Ook wordt samengewerkt met veel lokale projecten en instellingen, zoals New Light Children Organisation (NELICO), Mary Mother of God Perpetual Help Centre en het Regional Dermatology Training Center (RDTC), onderdeel van Kilimanjaro Christian Medical Center (KCMC). Tijdens zijn reis heeft Bas Kreukniet enkele projecten bezocht waarbij er samengewerkt wordt met bovenstaande organisaties.

 

De eerste stad: Kasulu

 

Het eerste project dat werd bezocht was de Kabanga Primary School nabij Kasulu, in het westen van Tanzania. Dit project is in het verleden ook al gesteund door Stichting Afrikaanse Albino’s. Bas Kreukniet inventariseerde hier hoeveel zonnebrandcrème er was. Goed nieuws: er bleek nog crème voor bijna een jaar te zijn! Helaas waren er ook oude flessen die al te lang open waren. Deze flessen zijn weggegooid, en er is een zonnebrandsessie gehouden voor de kinderen.

1

Van de vestiging van het International Rescue Committee (IRC, zie ook www.rescue.org) in Kasulu kwam een tip binnen over het vluchtelingenkamp Nyagurusu. Verteld werd dat hier een slecht bereikbare groep van 32 albino’s verbleef, die goed zonnebrandcrème en andere UV-beschermende middelen konden gebruiken.          

‘ Met zonnebrillen, hoeden, uitgeprint awareness materiaal en natuurlijk zonnebrandcrème ben ik naar dit kamp gegaan’, vertelt Bas Kreukniet. Van de albino’s in dit kamp bleken er maar 12 echt wit te zijn en dus zonnebrandcrème nodig te hebben. De andere albino’s zijn de zogenoemde ‘ oranges’ met een meer donkere huid. Deze groep heeft ook bescherming nodig tegen de UV-straling uit het zonlicht, meestal alleen voor het netvlies. Bas Kreukniet heeft hier een presentatie gegeven over zonnebescherming en alle andere facetten van albinisme. Dit evenement was een groots succes!

 

Mooie initiatieven in Geita

 

In Geita helpt Stichting Afrikaanse Albino’s een groep van ongeveer 150 albino’s. Bas Kreukniet heeft hier de bioscoop bezocht, waar mensen met albinisme werken, zodat zij een eerlijke kans hebben op een baan. Hier heeft hij enkele documentaires over Afrikaans bijgeloof achtergelaten als educatief materiaal.

‘Vanuit Geita ben ik doorgereisd naar het prachtige project van Sister Helena in Lamadi, aan de oost kant van Lake Victoria en tegen de Serengetti aan. Daar heb ik wederom kopieën van het awareness materiaal uitgedeeld. De documenten beschrijven mythen en feiten over albinisme, smeerinstructies en een artikel over vriendschap’, aldus Bas Kreukniet. Sister Helena zorgt voor 20 kinderen met albinisme. In haar regio wonen nog zo’n 120 albino’s. Zij hoopt in de toekomst al deze mensen van zonnebrandcrème te kunnen voorzien, onder andere met de hulp van Stichting Afrikaanse Albino’s.

2

 

Nieuwe afspraken in Moshi

 

De volgende stop van de reis was Moshi. Hier heeft Bas Kreukniet een bespreking gehad met Mafalda Soto, een farmaceute. Zij runt een lokale productie eenheid bij het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC). In het hier gehuisveste dermatologisch centrum worden ook opleidingen gegeven. In het verleden leverde Stichting Afrikaanse Albino’s uitsluitend zonnebrandcrème aan dit dermatologisch centrum. Omdat er weinig feedback kwam van de artsen die deze zonnebrandcrème verdeelden, zal de crème voortaan via de NGO Standing Voice worden verspreid. KCMC zal nu de zonnebrand waar nodig via Standing Voice krijgen. De verbetering is dat nu een nauwgezette administratie gevoerd zal worden. Daarnaast krijgen sommige, veelal erg afgelegen, projecten nu rechtstreeks zonnebrand van ons zonder tussenkomst van KCMC. Op deze manier is er ook meer direct contact met projecten en met de albino’s.

 

Dar Es Salaam: de laatste halte van de reis

 

In Dar Es Salaam heeft Bas Kreukniet een aantal medewerkers ontmoet van de Tanzania Albino Society, waaronder Josephat Torner, een belangrijk activist en hoofdpersoon in de documentaire ‘ In the shadow of the sun’. Tijdens deze ontmoeting is gesproken over toekomstige samenwerking en over de uitdagingen die er liggen met betrekking tot het helpen van albino’s in Tanzania. De conclusie van deze bijeenkomst? Gekeken zal worden of zonnebrandcrème in Azië gekocht kan worden, omdat de inkoopkosten hierbij zeer laag zijn en deze crème direct naar Dar Es Salaam gestuurd kan worden.

In de weken dat Bas Kreukniet in Tanzania was heeft hij zeer veel kunnen doen: projecten zijn bezocht, vergaderingen zijn gehouden en misschien nog wel het belangrijkste, plannen zijn gemaakt voor de toekomst! In Tanzania zal de samenwerking met andere partijen centraal blijven staan, om samen te zorgen voor de beste medische en sociale hulp voor albino’s!