RTL gives attention to the situation of albinos in Tanzania

In Tanzania leven veel mensen met albinisme. Eén op de 1400 baby’s wordt in dit land geboren met een pigmentstoornis, waar dit in het Westen gaat om één op de 20.000 baby’s. In delen van Tanzania heerst bijgeloof. Medicijnmannen vormen een bedreiging voor albino’s, omdat zij geloven dat mensen met albinisme magische krachten bezitten. RTL besteedde onlangs aandacht aan dit thema.

De laatste tijd treden autoriteiten in Tanzania strenger op tegen medicijnmannen die albino’s ontvoeren en vermoorden, omdat zij geloven dat lichaamsdelen van albino’s magisch zijn. Ondanks deze acties van de Tanzaniaanse overheid, leven albino’s nog altijd in angst. Deze groep leeft voor hun eigen veiligheid geïsoleerd. In het filmpje van RTL Nieuws zie je het verhaal van Faustine, een kindje met albinisme. Hij wordt in een kamp voor albino’s achtergelaten door zijn vader, omdat hij zijn zoon wil beschermen: een hartverscheurend verhaal. Het filmpje is te zien via http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/albinokinderen-achtergelaten-speciale-kampen

Hierna besteedde ook Humberto Tan in RTL Late Night aandacht aan dit onderwerp. In deze aflevering wordt onder andere Bas Barendregt, een Nederlandse man met albinisme, aan het woord gelaten. Dit filmpje is te zien via http://rtlxl.nl/#!/rtl-late-night-301978/f0c9c899-58a1-c08a-d043-e2baa616f3af. In deze aflevering wordt niet alleen gesproken over de mishandelingen in Tanzania, maar ook over het gevaar van de zon voor het netvlies en voor de huid van albino’s.

Als stichting vinden we het goed dat er aandacht wordt besteed aan de kampen voor albino’s in Tanzania, zodat er meer bewustzijn gecreëerd kan worden voor de situatie van albino’s in dit land. In Tanzania werkt Stichting Afrikaanse Albino’s samen met meerdere lokale organisaties om gezamenlijk de leefsituatie van albino’s te verbeteren. Wij richten ons daarbij op preventieve medische zorg in de vorm van UV-beschermende middelen, zoals zonnebrandcrème en zonnebrillen met een UV-filter.