Uganda: a splendid country with friendly people

Van 12 tot 22 maart was onze landencoördinator van Uganda, Jan Dekker, op rondreis in dit land. Het doel van zijn bezoek was om lopende zaken te bespreken met de AAFU (African Albino Foundation Uganda), en om een kijkje te nemen bij enkele projecten.

De eerste indrukken

 

Bij aankomst in Uganda was er, net als alle andere keren, een korte meeting met de board members van de AAFU. Tijdens een lunch werd gesproken over de gezamenlijke activiteiten, en minstens even belangrijk: over de status van de zonnebrandcrème. De zonnebrandcrème die door Stichting Afrikaanse Albino’s opgestuurd is, is op 23 februari aangekomen in Kampala, Uganda. De inklaring liet echter nog even op zich wachten: de flessen zonnebrandcrème zullen in april en/of mei worden uitgedeeld aan albino’s in Uganda.

Albino’s bezoeken in afgelegen gebieden

 

‘Op 14 maart gingen we met een groot team op pad om twee albino families te bezoeken in veraf gelegen gebieden’, vertelt Jan Dekker. Deze families leven in hutten en beschikken niet over water en elektriciteit. Tijdens dit bezoek werden de kinderen met albinisme onderzocht door een aantal dokters, waaronder dr. Okot Kyniera, huidspecialist van het Mulago Hospital. 15 tubes zonnebrandcrème en zonnebrillen van een plaatselijke opticien werden uitgedeeld aan de families. ‘Wanneer we thuis waren later die avond, leefden er veel indrukken’, stelt Jan Dekker. Met name de omstandigheden waaronder deze albino’s leven zijn zorgwekkend. Ook is de toegang tot hulp voor mensen in afgelegen gebieden een groot probleem, omdat er beperkt vervoer mogelijk is.

Afspraken met de AAFU

 

Op 18 maart stond nog een overleg gepland met de AAFU, waarbij het bezoek aan de families met albinisme geëvalueerd werd. Ook werd gesproken over de ‘International Albinism Day’ in juni. Er is gebrainstormd over de marketing. Helaas zijn er beperkte middelen en werkt de website van de AAFU al enkele jaren niet meer. Jan Dekker vertelt ‘Ik heb geadviseerd iets meer planmatigheid aan te brengen in het beleid van de AAFU’. Niet alleen is gesproken over de PR voor juni, ook werd gediscussieerd over het zelf maken van crème. Hiervoor zijn er momenteel nog geen concrete acties, al werd goed gereageerd op dit initiatief.

Concrete plannen voor de toekomst

 

Jan Dekker is positief over zijn bezoek aan Uganda: ‘Uganda is voor mij een prachtig land met vriendelijke mensen. Prachtige zaken alsmede bizarre menselijke omstandigheden zijn vrijwel de hele dag fysiek om me heen’. Een reis om niet snel te vergeten! Maar hoe gaat het nu verder? Er zijn met de AAFU enkele concrete afspraken gemaakt. Zo zal deze partij zorgen dat de website weer online komt te staan. Jan Dekker zal meer informatie geven over de lokale productie van zonnebrandcrème, en hij zal kijken of hij een stagiaire kan vinden om werkzaamheden te ondersteunen. De volgende trip naar Uganda staat ook alweer op de agenda: waarschijnlijk reist Jan Dekker in 2016 af naar Afrika voor een nieuwe update.