Albinisme in Guinee-Bissau

Land: Guinee-Bissau

Aantal albino’s: 107

UV-beschermende middelen verzonden :
in 2016 (april) : 80 liter zonnebrandcrème, en
in 2017 (dec)  : 100 liter

Actief sinds: 2007

Sinds 2016 is Ida van Rooijen landencoördinator geworden voor G.Bissau.
In april 2016 ontving de AAGUIB (Associatie Albino’s in Guinee-Bissau) nog de zonnebrandcrème via Mavegro (boottransport), maar dit is aan het eind van 2016 opgehouden doordat er geen transporten meer gingen vanuit Nederland naar G.Bissau. Voorzitter AAGUIB Alberto Sega zegt < 100 albino”s te bereiken.
Eind december 2017 is er 100 liter zonnebrandcrème per vliegtuig naar G.Bissau gegaan. Alberto Sega had de ontvangst goed voorbereid. Met hulp van Ministerie v Gezondheid was de lading binnen 2 dagen door de Douane gekomen. Direct daarna heeft Alberto de zonnebrandcrème bij de mensen met albinisme, die door hem geregistreerd staan, bezorgd. Ida betaalde de transportkosten naar het binnenland voor hem. Alberto stuurt de reportage hierover aan Ida.

Alberto krijgt in G.Bissau steun van Francisco A. Moreira die een NGO heeft, en over een computer beschikt. Via Francisco communiceert Ida met Alberto. Mavegro blijft ondersteuning geven, o.a. door ruimte beschikbaar te stellen voor opslag van de voorraad zonnebrandcrème.
Plan is om eenmaal per jaar zonnebrandcrème, en evt zonnenpetten en zonnebrillen naar G.Bissau te sturen. Indien mogelijk per boot omdat dit minder duur is dan per vliegtuig.