Albinisme in Malawi

Land: Malawi
Aantal albino’s: 1007
UV-beschermende middelen verzonden in 2015: 270 liter zonnebrandcrème + 24 T-shirts + 11 paraplu’s + 30 zonnebrillen + 28 petjes + 25 stuks UV-beschermende kleding

Actief sinds: 2005

Malawi is het land waar het allemaal begonnen is. Voor verpleegkundige Joyce Mussa, zelf albino, ging een wereld open toen zij in 2002 zonnebrandcrème ontving van twee studenten, Nienke Sonneveld (voormalig voorzitter van Stichting Afrikaanse Albino’s) en Kirsten de Boer. Ze verbrandde nauwelijks en haar huid werd minder pijnlijk en knapte helemaal op. Door deze albinovrouw is het idee voor het oprichten van de Stichting Afrikaanse Albino’s ontstaan. 

Distributie en voorlichting
Het transport naar Malawi is geregeld via de Harrie van den Brekel stichting in Hoensbroek. Deze stichting stuurt zo’n 2-3 maal per jaar een container met goederen voor onderwijs en gezondheidszorg naar Malawi. Onze dozen zonnebrandcrème kunnen met dit containertransport mee. 

In Malawi heeft de stichting drie contactpersonen die de lokale distributie van de materialen verzorgen: verpleegkundige Joyce Mussa in Mangochi, de clinical officers (zaal-artsen) Levie Mwale (Blantyre) en Jimmy Lilongwe. Sinds 2006 vindt de distributie en voorlichting volledig vanuit deze twee ziekenhuizen plaats. De twee clinical officers zijn beiden speciaal getraind in de dermatologie en kunnen huidafwijkingen en kanker ook behandelen in de skin clinics waar ze werken. Joyce Mussa is als public health verpleegkundige en ervaringsdeskundige (ze is zelf albino) een expert in voorlichting geven. Zij verwijst albino’s die zij behandelt indien nodig door naar de skin clinics.